Naturmorgon

Naturmorgon

Sveriges Radio

Vi finns på plats ute i naturen varje vecka, året om. Få upplevelser och kunskap med prassel och visk, experter och fågelsång. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Kategorier: Vetenskap och medicin

Lyssna på det sista avsnittet:

Vi möter fotografen Robin Eriksson Franzén i gammelskogen i Gällivare. Vi hör om sniglar, mossromantik och höghöjdsdramatik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter mötet med riktig skog i Norrbotten var han fast, fotografen Robin Eriksson Franzén. Nu arbetar han sen sju år med ett filmprojekt som ska visa varför gammelskogen är värd att bevara. Vår fältreporter Alexander Linder träffar honom i snöklädd granskog vid en eld utanför Gällivare. Det blir tal om skönheten i snöklädda granar, övernattningar i bister kyla och tjusningen med att vistas ensam i skogen.

Vart tar sniglarna vägen på vintern? Naturmorgons Karin Gyllenklev följer med Ted von Proschwitz, blötdjursforskare vid Göteborgs Naturhistoriska museum, för att höra hur sniglar och snäckor överlever kalla vintern. De har lite olika knep, en gömmer sig i en liten lerhåla där väggarna stärkts med slem, en annan tillverkar ”vinterlock”. Och under en murken trästock hittar de en liten snäcka som är mördarsnigelns stora skräck.

Mossig konst visas just nu på naturum i Kristianstad vattenrike. Stora virkade stubbar och mossor, verklighetstrogna men i broderi. Det är konstnären och virkerskan Sandra Magnusson som inspireras och facineras av skog, i sin konst.

En sändarförsedd kustpipare flög på 3000 meter höjd, mot sin häckningsplats i Sibirien. Över Skåne tog resan slut. Sändaren hittades intill en pilgrimsfalks bo. Åke Lindström, biologiprofessor vid Lunds universitet, berättar om hur forskarnas spionutrustning på migrerande djur ger oväntad kunskap.

Veckans kråkvinkel står Thomas Öberg för.

I studion finns programledare Mats Ottosson.

Tidigare avsnitt

  • 1564 - Sniglarnas vintervanor och bilder från riktig skog i norr 
    Sat, 30 Nov 2024
  • 1563 - Att sätta ord på naturen: Brittisk nature writing och svenska naturskildringar 
    Sat, 23 Nov 2024
  • 1562 - Naturtips i november – och den bortglömda oxeln 
    Sat, 16 Nov 2024
  • 1561 - Naturpanelen om krulliga tallbarr och myggans magiska snabel 
    Sat, 09 Nov 2024
  • 1560 - Anne Sverdrup-Thygesons naturböcker flyger över världen – och om fjällbevakaren som går i pension 
    Sat, 02 Nov 2024
Visa fler avsnitt

Fler svenska vetenskap och medicin-podcast

Fler internationella vetenskap och medicin-podcast

Välj podcast kategori